Artikler
Hvorfor bør kommunen ha smarte vannmålere?

Hvorfor bør kommunen ha smarte vannmålere?

Av
InfoTiles
Publisert på
-
3. november 2021
Innholdsfortegnelse
Del dette innlegget

Vann er en av våre viktigste ressurser, livsviktig for alle innbyggerne i en by hver eneste dag. Samtidig har de fleste av oss et forbausende ubevisst forhold til hvor mye vann vi bruker (og betaler for). Mange kommuner har også dårlig kontroll over lekkasjer og forbruk. Sist, men ikke minst, er bedre utnyttelse og ivaretakelse av klodens vann en integrert del av FNs bærekraftsmål.   

Hva er riktig pris for vann fra springen? 

Vi ville aldri finne på å betale like mye for to tomater som for tjue, bare fordi det er plass til tjue tomater i handlekurven. Når det gjelder vannforbruk, er det imidlertid slik i mange norske kommuner at kostnaden for vannforbruk beregnes ut fra boligens størrelse. Dermed betaler en husholdning bestående av én person like mye som en familie på fem fordi boligene deres er like store - to tomater for prisen av tjue.


Lekkasjer i vannledningsnettet er et annet problem: I hele Norge går i gjennomsnitt 31 % av vannet tapt på grunn av lekkasjer, noen steder betydelig mer. Ikke bare har mer enn 200 milliarder liter vann forsvunnet hvert år, men siden vannet allerede var renset, går også tid, strøm, kjemikalier og arbeid forbundet med rensingen tapt.(Kilde: SSB - på norsk)


Løsningen er smarte vannmålere: Data registreres automatisk hver time, i stedet for manuelt en gang i måneden eller til og med årlig! Dermed får forbrukerne en klar og korrekt forståelse av vannforbruket sitt og en forståelig og rettferdig regning for det vannet de faktisk bruker. I tillegg kan både kommunen og huseieren oppdage og utbedre avvik og lekkasjer mye raskere enn med tradisjonelle vannmålere. Flere byer med smarte vannmålere har i dag redusert lekkasjene til 5 %! Den automatiserte vannmålingen kan også fungere som en del av den offentlige sektoren på andre måter: Hvis for eksempel en eldre person som bor alene plutselig slutter å bruke vann, kan det være et tegn på at noe er galt og at vedkommende trenger hjelp. 

   

counter-g6618ac600_1280
En tradisjonell vannmåler

Heldigvis tar byene grep

Molde og Trondheim, to norske kommuner, prøver for tiden ut programmer for smarte vannmålere med sine innbyggere. InfoTiles er stolt av å støtte begge kommunene når de baner vei med denne nye teknologien.  

Riktig antall, garantert

I Trondheim har 60 000 husstander allerede analoge vannmålere. Hver måned leser innbyggerne av måleren selv og sender inn tallene via tekstmelding eller webskjema. Dessverre er det noen muligheter for at det sniker seg inn feil i denne manuelle prosessen, og det er noe av grunnen til at kommunen nå tester ut en pilot med 130 smarte vannmålere. I disse husstandene blir dataene lest av automatisk hver dag, noe som sikrer kvaliteten på alle dataene som sendes inn. I tillegg trenger ikke huseieren lenger å lese av måleren og sende inn avlesningen. En inspirerende pilot som vi tror vil gi gode resultater for både innbyggerne og Trondheim.  


Molde er en annen kommune som har smarte vannmålere på veikartet akkurat nå. I dag har 10 % av innbyggerne en vannmåler, mens resten betaler en fast vannkostnad basert på husets areal. Mens de utforsker fordelene ved å rulle ut digitale vannmålere, er et viktig fokus å øke vannbevisstheten blant innbyggerne, ifølge Bjarte Koppen, daglig leder i Molde Vann & Avløp.Oversatt fra norsk:"Vi sløser massivt med verdens viktigste naturressurs. I gjennomsnitt forsvinner mer enn en tredjedel av vannet ned i bakken hvert år, enten på grunn av vannsøl, lekkasjer i hjemmet eller kommunale rørsystemer. Med smarte vannmålere kan lekkasjene oppdages raskt, og [vi] blir varslet automatisk", sier Koppen. 

Hva skjer når vannmålere skiftes ut? 

Vannmålerne i en kommune kjøpes ofte inn i flere partier og fra forskjellige leverandører med ulike programvareløsninger. Hvordan sikrer vi da effektiv og nøyaktig avlesning av alle data? En naturlig bekymring fra forsiktige kommunekasser.Med InfoTiles' plattform som fundament, er det ingen bekymring for at innkjøpet ikke kan stå seg over tid. Den unike SaaS-plattformen håndterer data fra alle ulike typer målere og muliggjør enhetlig fakturering uavhengig av vannmålermodell. Dermed kan du være trygg på at innbyggerne får korrekte vannregninger til rett tid året rundt.Løsningene våre bidrar også til svært nøyaktig overvåking av ledningsnettet, noe som gjør byen rustet for skadebegrensning og forebyggende vedlikehold mot lekkasjer. 

Hydrologer og programvareutviklere jobber sammen

Hovedforklaringen bak InfoTiles sin unike plattform er enkel: Hydrologer og programvareutviklere samarbeider i teamet. Hydrologene, som ofte har driftserfaring fra kommuner, utvikler løsningen sammen med programvareutviklere som kjenner utfordringene med å integrere ulike vannmålerleverandører, brukergrensesnitt og datainnsamlingsmetoder. Sammen utvikler de en løsning som integreres godt med ulike leverandører, samtidig som den gir en forutsigbar opplevelse for kommuner og faktureringspartnere.

Del dette innlegget