Artikler
Bærekraftig byutvikling gjennom dansk-norsk samarbeid

Bærekraftig byutvikling gjennom dansk-norsk samarbeid

Av
InfoTiles
Publisert på
-
16. november 2021
Nyheter
Del dette innlegget

Bærekraftig byutvikling er en viktig del av det grønne skiftet - men hva betyr det egentlig? Hva er en bærekraftig by, og hva skal til for å skape en? Vi tør påstå at Green Dash, det digitale verktøyet som er utviklet av InfoTiles sammen med rådgivere fra den danske avdelingen av det internasjonale byutviklingsselskapet COWI, er en viktig del av svaret.

For å kunne planlegge en bys utvikling må vi vite hvordan folk bruker byen i dag: hvordan de beveger seg, hvor det oppstår trafikkork, hvor bilistene ønsker å parkere, og hvilke ruter de tar. Denne typen kunnskap har man søkt etter så lenge byer har eksistert, først og fremst ved å la folk stå i veikryss og telle. Denne metoden er tungvint og unøyaktig, men har vært den beste tilgjengelige for byplanleggere å basere sine anbefalinger på. I de senere årene har automatiske tellere blitt tatt i bruk, men de er heller ikke optimale siden de bare gir punkttellinger, noe som begrenser mengden av relevante data.

COWI + InfoTiles = Green Dash

Stadig flere danske biler produseres med Connected Cars integrert. Connected Cars er en løsning som registrerer data om kjøretøyets bevegelser, og i dag har omtrent 10 % av den danske bilparken denne teknologien installert som standard. Da COWI og InfoTiles møttes på en urban tech-konkurranse i 2019, innså de raskt at et samarbeid kunne gi spennende resultater, og Connected Cars ble et sentralt fokus. InfoTiles kan hente ut og håndtere store mengder anonyme sanntidsdata om bilers bevegelser og presentere dem på helt nye måter som gir ny innsikt, noe COWI og kundene deres bruker i planleggingen av fremtidens bærekraftige byer.

Skjermbilde 2021-11-16 kl. 11.01.05
Foto fra Connected Cars - her kan du se trafikkforholdene i sanntid

De 140 000 danske bilene med Connected Cars i dag gir et faktagrunnlag basert på nesten 1 million bilturer - hver eneste dag! Og dette tallet vokser etter hvert som flere Connected Cars kommer på veiene.

Hvor skal vi gå og sykle i fremtiden?

Magne Eide, CCO i InfoTiles og en entusiastisk Green Dash-ambassadør, sier: "Alle ønsker å redusere utslippene fra persontransport i byene sine, men det er vanskelig å vite hva som er de mest effektive tiltakene og hvilke resultater som er realistisk oppnåelige. Med Green Dash kan vi umiddelbart se hvor folk ønsker å bevege seg, for eksempel hvor de tar mange korte turer, og kanskje trenger bedre infrastruktur for sykler, bedre kollektivtransport eller gangstier. Dette kan føre til en reduksjon i biltrafikken og en tilsvarende vekst i grønne alternativer, enten det er kollektivtransport, delingstjenester eller andre tilbud."

Vil du lese mer om denne saken? Les denne artikkelen på cowi.no.

Del dette innlegget
Nyheter