Innholdsfortegnelse
Innsamlingen av data på tvers av mange kilder gir Lillestrøm kommune unik innsikt i ulike miljøutfordringer. Nå er de godt rustet til å håndtere havnivåstigning, styrtregn og flom på en ressurseffektiv måte.
Data om ytre hydrologiske forhold som flom, nedbør, temperatur og vann i bassenger er viktig informasjon for kommunene på Østlandet. Lillestrøms nære tilknytning til elvene Glomma, Nitelva, Leira og naturreservatet Øyeren gjør også at beskyttelse av vannmiljøet er spesielt viktig. I likhet med mange andre kommuner i Norge har Lillestrøm en aldrende infrastruktur for vann og avløp. Ved å kombinere data får de innsikt i hvordan de bedre kan håndtere miljøutfordringer som overvann og overløp (som kan skyldes driftshendelser), stigende havnivå, styrtregn og oversvømmelser.
Analyse og modellering i sanntid
Med den digitale plattformen fra InfoTiles flyter data på tvers av sensorer, vedlikeholdssystemer, åpne datakilder, kontrollsystemer og mer. Det gir analyse og modellering i sanntid direkte i løsningen.
"Vi kan sette opp formler for å beregne vannføring som en funksjon av nivå, hastighet og trykk. Vi kan legge til statistiske indikatorer, numerisk differensiering eller integrering, dekomponering av tidsserier og tidsfunksjoner på tvers av datakilder i én og samme plattform. Dette er helt unikt. Det gir oss ny innsikt i dataene vi allerede har, og vi kan se sammenhenger vi ikke har sett før. For oss er det derfor svært ressursbesparende." (Oversatt fra norsk)
Asgeir Hagen, miljøingeniør i Lillestrøm kommune.
Skreddersydd til brukergrupper
I Lillestrøm brukes InfoTiles i planlegging, drift og vedlikehold, og er godt tilrettelagt for at mannskapene kan bruke det i felt med et nettbrett. Skreddersydde dashbord for spesialiserte brukergrupper gjør at de kan hente ut informasjon som er spesifikt tilpasset deres behov.
"Vi liker at vi har mulighet til å sette opp analyser og dashbord basert på roller, behov og domenespesifikke prosesser. Fordi løsningen bruker kommunens eget sentrale Active Directory, er brukerne delt inn i de samme gruppene som i MS Teams. Dette er veldig fleksibelt", fortsetter Asgeir Hagen.
For Lillestrøm kommune var det viktig at InfoTiles ikke var bundet til proprietære datakilder eller protokoller for kommunikasjon, ettersom sensorer og kommunikasjonsteknologi er i stadig endring.
"Dette er spesielt viktig siden kommunen bruker ulike leverandører til å måle ulike parametere, understreker Erlend Berg, som er forretningsarkitekt i digitaliseringsavdelingen i Lillestrøm kommune.
Målet med løsningen er å spare tid
InfoTiles er et ungt selskap som har som mål å skape smartere og mer bærekraftige byer ved å utnytte data. Her møtes kompetansen til tidligere managementkonsulenter og ingeniører med erfaring innen vann og avløp. I 2020 vant de prisen for smartbyløsningen i regi av Norsk Dataforening og ble kåret til årets innovasjonspartner av Microsoft for sitt samarbeid med Lillestrøm kommune.
Målet med InfoTiles med denne løsningen er å få ny innsikt, noe som fører til bedre og mer effektivt vedlikehold. Feil oppdages raskere, noe som gjør planleggingen enklere. I tillegg blir data tilgjengelig ute i felten, slik at feilsøking og arbeidet med å finne de riktige datafeltene går raskere. Dette resulterer i raskere arbeid, og mindre kjøring til og fra kontoret for å utføre analyser i skrivebordsbaserte systemer.
"Måten vi har utviklet løsningen på, gjør at den brukes på tvers av kommunen. Innenfor miljøteknikk, for eksempel, er bruken spesifikt knyttet til vann- og avløpsrelaterte utfordringer som overvann, overløp, lekkasjedeteksjon, vannkvalitet, stigende havnivå og oversvømmelser."
Johnny Gunneng, administrerende direktør i InfoTiles.