Artikler
Smart Molde og InfoTiles - Regionalt samarbeid for smart bruk av data

Smart Molde og InfoTiles - Regionalt samarbeid for smart bruk av data

Av
InfoTiles
Publisert på
-
27. april 2022
Casestudier
Del dette innlegget

Et regionalt samarbeid om digitalisering av vann er nå i gang. Samarbeidet involverer Molde kommune, Ålesund kommune, ROR-IKT og InfoTiles, med anerkjennelse og støtte fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Video: Andreas Winter

Bærekraftig vannforsyning gjennom innovasjon og teknologi

Som en del av Smart Molde-initiativet har Smart Water som mål å øke vannbevisstheten i samfunnet, oppdage lekkasjer både i boliger og i det lokale vanntransportsystemet, og redusere overforbruket av vann.

Tilnærmingen tar hensyn til innbyggernes behov og vurderer hvilke bærekraftige metoder og løsninger som til syvende og sist gjør Molde til et bedre sted å bo, leve og arbeide.

"Gode, sammenhengende og brukertilpassede tjenester for kommunens innbyggere, økte muligheter for verdiskaping i næringslivet og en mer effektiv kommunal drift er det vi jobber for å oppnå", sier Mette Jane Holland, koordinator for Smart Molde.

I dag er det manuelle prosesser for måling og avregning av mekaniske vannmålere og håndtering av manglende avlesninger og reklamasjoner. Med smarte vannmålere måler og analyserer Molde kommune de kommunale vannforsyningsdataene på tvers av systemer og aktører. Dette gjør kommunen i stand til å handle basert på fakta. Dette kan også muliggjøre nye tjenester som sanntidsvarsling av lekkasjer inne i boligen og på ledningen inn til boligen, varsling av unormalt høyt vannforbruk, varsling om at vannet er i ferd med å fryse, med mer.

vannkran
Regionalt samarbeid for å sikre trygt og bærekraftig drikkevann til innbyggerne

Det er flere teknologier som nå skal utforskes i det videre arbeidet:

  • Vannmålere: Erfaringer fra tidligere tester viser at vannmålere som overfører data via NB-IoT, LoRaWAN eller annen teknologi, er mindre modne enn først antatt. Teknologi fra ulike leverandører vil bli testet og forbedre kunnskapsgrunnlaget for senere innkjøp og utrulling.
  • Dataplattform: Håndterer data fra vannmålere og andre kilder, samt modeller for analyse av data. Denne aktiviteten omfatter også IoT-mottak.
  • Vannlekkasjer: Demonstrer at plattformen gjør det mulig å spore vannforbruk og eventuelle lekkasjer i et avgrenset område.

Nasjonalt folkehelseinstitutt støtter prosjektet fordi det vil bidra til en mer innovativ og smart vannforvaltning. Nå skal nye løsninger testes ut, og det skal jobbes med kunnskapsbygging og samarbeid for å sikre trygt og bærekraftig drikkevann til innbyggerne.

InfoTiles brukes som nexus for alle data

InfoTiles er bygget på Microsoft Azure, og er plattformen for å samle data fra smarte vannmålere, sensorer og domenesystemer på ett sted, og behandle og omdanne data til innsikt ved hjelp av sanntidsanalyse og maskinlæring.

Dataplattformen vil i første omgang ha et spesielt fokus på hvordan teknologien kan brukes til å kartlegge og reparere lekkasjer i drikkevannsnettet, i tillegg til overvåking av Moldeelva. Med denne løsningen kan kommunen overvåke den kommunale vannforsyningen i sanntid, registrere hvor det er en feil eller lekkasje, og reparere den så raskt som mulig.

"I tidligere piloter har vi fått bekreftet flere viktige steg for å gjøre Molde kommune til en data- og faktadrevet kommune. Vi har fått bekreftet hvordan vi kan sende data fra åpne sensorer til en dataplattform der vi har kontroll over dataene i alle ledd. Denne erfaringen har vært svært viktig for videre satsing på stordata, forklarer Bjarte Koppen, daglig leder i Molde vann og avløp.

"Formålet med dataplattformen er å skalere opp bruken av smarte vannmålere, ved å utvide og videreutvikle omfanget og etablere en driftsmodell for dataplattformen", sier Jørgen Gravdehaug Stensby, prosjektleder i Smart data. Det legges nå opp til et tett samarbeid mellom Molde og Ålesund for erfaringsoverføring og mulig skalering, samt andre kommuner i fylket som ønsker å delta. Teknologien og metodene vi utvikler skal være overførbare til andre kommuner."

Johnny Alexander, administrerende direktør i InfoTiles, sa etter samarbeidet: "Det er utrolig givende å samarbeide med en region som Møre og Romsdal om vann og smartby-området. Her har vi en region som virkelig fokuserer på innovasjon for å levere bedre tjenester til innbyggerne sine."

Del dette innlegget
Casestudier