Artikler
Hvordan digital teknologi bidrar til universell tilgang til drikkevann

Hvordan digital teknologi bidrar til universell tilgang til drikkevann

Av
Johnny Gunneng
Publisert på
-
10. november 2022
Vannforsyning
Del dette innlegget

Digitale vannteknologier spiller en viktig rolle når det gjelder å sikre universell tilgang til trygt drikkevann innen 2030, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO), UNICEF og Verdensbanken. Johnny Alexander Gunneng, administrerende direktør i InfoTiles , deler sin innsikt og kommenterer hvordan teknologien bidrar nå.

Ifølge rapporten har to milliarder flere mennesker fått tilgang til trygt drikkevann i løpet av de siste to tiårene. Rapporten viser imidlertid også at like mange fortsatt er uten tilgang, og et stadig mer ustabilt klima vil bare øke vannusikkerheten, forstyrre forsyningene og ødelegge lokalsamfunn.

Image-4_-UNICEF-report-front-cover--811x1024
Rapportens forside fra Verdens helseorganisasjon (WHO), UNICEF og Verdensbanken

State of the World's Drinking Water beskriver sammenhengene mellom vann, helse og utvikling, og gir konkrete anbefalinger for implementering. For å oppnå universell tilgang til trygt drikkevann innen 2030 må myndighetene sørge for at de har relevante data og informasjon slik at de kan være bedre informert, forstå mangler og ulikheter i drikkevannstjenestene og ta faktabaserte beslutninger."

Digitale vannteknologier har en nøkkelrolle å spille når det gjelder å nå det felles målet om å realisere FNs bærekraftsmål 6 om å sikre tilgang til og bærekraftig forvaltning av vann og sanitærforhold for alle, og i rapporten heter det at myndighetene bør arbeide "for å sikre at digitale vannteknologier støttes og prioriteres slik at de kan realisere sitt fulle potensial".

Som teknologiselskap i vannsektoren deler InfoTiles dette målet i arbeidet med vannverkskunder.

Bygge kapasitet

Rapporten anbefaler å "bygge kapasitet i vannsektoren ved å utvikle en kompetent og motivert arbeidsstyrke gjennom en rekke tilnærminger til kapasitetsutvikling basert på innovasjon og samarbeid".

Den virkelige styrken ved å utnytte digitale vannteknologier ligger i brukervennligheten til en sentral dataplattform og dens kapasitet til å modellere, visualisere og presentere data på tvers av alle eiendeler og operasjoner, tilgjengelig for alt relevant personell for å utvikle kapasiteten til å jobbe smartere.

Plattformen InfoTiles kan for eksempel fange opp eksisterende og nye data som viser sannsynligheten for kritiske feil i vann- og avløpsinfrastruktur og -ressurser, inkludert behandlingssvikt, kloakkoverløp, utstyrsbrudd og skader på infrastrukturen.

Ved å samle inn data som kontinuerlig vurderer anleggets tilstand og effektivitet, kan vannforvaltere forutse, oppdage og løse potensielle problemer før de oppstår, og vedlikeholdsteam og investeringer kan brukes mye mer effektivt.

I tillegg er det mulig å utføre disse tiltakene eksternt via håndholdte enheter som nettbrett eller mobiltelefoner, slik at vannforvaltere og andre brukere fysisk kan se hva dataene forteller dem, uansett hvor de befinner seg.

Tilgjengelighet av data

Rapporten anbefaler også å "sørge for at relevante data og informasjon er tilgjengelig, slik at man bedre kan forstå ulikheter i drikkevannstjenester og ta faktabaserte beslutninger".

En av måtene vi kan gjøre data og informasjon tilgjengelig for vannverkene på, er gjennom smart måling av drikkevannsprosesser, sammen med sensorer i ledningsnettet, for å evaluere vannforbruket i husholdninger og kommuner. InfoTiles kan bidra til å overføre disse dataene til den sentrale dataplattformen for å kartlegge vannforbruket i husholdninger og kommuner på detaljnivå - og dataene er tilgjengelige for både forbrukere og vannforvaltere.

I tillegg til å hjelpe kundene med å forstå og redusere vannforbruket i husholdningene, kan denne teknologien også hjelpe vannforvalterne med å oppdage unormalt høyt forbruk og identifisere lekkasjer, enten på en eiendom eller i ledningsnettet. Dette muliggjør bedre vedlikehold av drikkevannsnettet og mer effektive reparasjoner.

IoT-teknologi (Internet of Things) brukes til å overføre data fra målere og sensorer til en sentral dataplattform, der de kan analyseres av vannforvaltere. Disse teknologiene omfatter LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), et trådløst telekommunikasjonsnettverk som overfører data over lange avstander, og NB-IOT (Narrowband IoT), en radioteknologi som overfører data via mobilnettverk.

Oppmuntre til innovasjon

En annen anbefaling i drikkevannsrapporten er "å oppmuntre til innovasjon og eksperimentering gjennom en støttende statlig politikk og regulering, ledsaget av streng overvåking og evaluering".

Etter å ha etablert seg i Norge, gjør InfoTiles nå betydelige fremskritt med vannverk i Storbritannia, Tyskland, Danmark og Sverige, og oppmuntrer til utvikling av sin markedsledende digitale programvare for å møte de raskt skiftende kravene til digital transformasjon i vannbransjen.

For at InfoTiles hele tiden skal bli bedre og for å muliggjøre sunn konkurranse, er det alltid kunden som eier dataene som genereres for en kunde via InfoTiles .
Dette betyr at kunden står fritt til å samle og behandle sine egne data, og legge dem inn i alternativ programvare, og samarbeide med andre leverandører av digitale vannløsninger der det er nødvendig. Dette bidrar til et levende digitalt miljø, som igjen støtter nye samarbeid. Det reduserer også risikoen for inkompatibel programvare og bortkastede investeringer.

Valuta for pengene

WHO-rapporten anslår at avkastningen på investeringer i vann, i form av helse, produktivitet og andre sosioøkonomiske faktorer, er mer enn tre ganger kostnaden i urbane områder, og mer enn seks ganger kostnaden i landlige områder. Men til tross for denne forståelsen av de enorme fordelene ved å gi folk trygt drikkevann, og de fremskrittene som er gjort de siste 20 årene, er en fjerdedel av verdens befolkning fortsatt uten.

Digitale vannteknologier som InfoTiles tilbyr kostnadseffektive løsninger som kan hjelpe vannverk og kommuner med å bli mer robuste, ikke bare overfor fremtidige utfordringer, men også her og nå.

Investeringene i disse teknologiene er på en bratt oppadgående kurve, og mellom 2018 og 2030 vil det ifølge Global Water Intelligence bli brukt 405 milliarder dollar på ny vanninfrastruktur og 178 milliarder dollar på rehabilitering. På grunn av potensialet digitale vannteknologier har til å frigjøre nye nivåer av ressurseffektivitet i ny infrastruktur og rehabilitering, forventes det at markedet vil nå 63 milliarder dollar innen 2025.

I nær fremtid vil det være normen at alle vannverk, uansett hvor i verden de befinner seg, til en viss grad har gjennomgått en digital transformasjon. Den gode nyheten er at den digitale vannteknologien som trengs for å takle dagens utfordringer, allerede er her. I tillegg kan erfaringene fra de fremtidsrettede vannverkene og myndighetene som tar i bruk disse innovasjonene, bidra til å realisere universell tilgang til trygt drikkevann mye raskere, med de rette tiltakene på plass.

Del dette innlegget
Vannforsyning